-> : Startsida Nyheter

Nyhetsarkiv

Testpiloter.

Allt för Sjön mässan är nu avslutad och vi kan återigen fokusera på utvecklingen av NeptuneFormula® New Generation. Medräknat Båtmässan i Göteborg har vi nu fått in över 100 båtägare från Strömstad till Umea, samt i våra Nordiska grannländer som visat intresse av att delta i sommarens testverksamhet. Vi kommer att välja ut ca 40 båtar med olika användarmönster i olika farvatten. Ni som blir utvalda kommer snart att få ett mail av oss där vi närmare beskriver upplägget för sommarens testverksamhet. Det är glädjande att notera en tilltagande vilja från er båtägare, båtklubbar och inte minst från våra kommuner - att eliminera tungmetaller och andra biocider från vår marina miljö!

Vi tackar er alla för visat intresse och stänger nu ansökningstiden för deltagande som testpilot under den kommande säsongen. 

Du som söker NeptuneFormula® - gå in på fliken "återförsäljare" och hitta din därmaste återförsäljare.

 

Trevlig sommar! 

Önskar vi på Ekomarine Paint

 

EU-Finansiering

Vi på Ekomarine Paint är stolta över att kunna meddela att bolaget  - i extrem konkurrens med ett stort antal intressanta bolag i hela Europa - har tilldelats finansiering genom forskningsprogrammet Horizon 2020 för små och medelstora bolag (SME).

"Den extra finansieringen är naturligtvis välkommen, men det riktigt roliga är att vår verksamhet nu fått stor internationell uppmärksamhet. Tilldelningen är ett kvitto på nödvändigheten av att vi med full kraft vidareutvecklar och anpassar vår miljötrygga båtbottenfärg till nya marknader och nya marknadssegment"   /  Mikael Hæffner FoU

 

 

Fälttester maj - sept 2014

Plattorna (formuleringarna) som ingått i sommarens fälttester har nu legat i vatten under fem månader. Om knappt en månad kommer testerna att avlutas då samtliga plattor plockas upp för en noggrann analys. Men eftersom den värsta påväxtperioden nu har passerat så vill vi redan nu dela med oss av våra resultat.

Våra tester har i år utförts i Kalifornien, Portugal, Italien, Indien, Furusund, Strömstad samt i Lysekil. Bilderna är tagna på teststationen i Strömstad (Sven Lovéns Marina Center på Tjärnö) men vi kan glädjas åt en god korrelation mellan de olika teststationerna - dvs samma formuleringar som utmärkt sig positivt på västkusten har även utmärkt sig på våra andra stationer.

Alla ni som spenderat tid på sjön i sommar vet att påväxtförhållandena denna säsong har varit extrema. Det gäller inte minst i Östersjön där förhållandena varit i nivå med dom vi brukar se på västkusten. Det har med andra ord varit en gynnsam sommar för test av olika formuleringar. Därför är det särskilt glädjande att kunna visa upp våra resultat! 

Några av våra nya formuleringar bygger på principer som ligger utanför bolagets befintliga patentskydd. Med anledning av de synnerligen goda resultat som några av dessa formuleringar uppvisar så har vi under sommaren vidgat vår existerande patentportfölj. Nya patentansökningar har lämnats in - självklart i linje med Ekomarine Paints strikta miljötänk.

Vi vet att ett rent skrov inte behöver bygga på förekomsten av tungmetaller och andra biocider!

Samtliga plattor har en obahandlad kant upptill och nertill. Notera att även de obehandlade kanterna på kopparfärgen är rena - vilket tyder på ett kraftigt läckage av koppar. 

 Obehandlad yta                                                   Ny formulering 1                                              

alt       alt       

 

Ny formulering 2 (bra effekt men krackelerar)       Hempel Mille Extra (Kopparbaserad)

 alt      alt   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommarens tester är nu i full gång.

Våra justeringar av NeptuneFormula är nu gjorda utifrån samlade erfarenheter från vinterhalvårets tester i bl a Indien och Kalifornien. Nu är vi verkligen inne på "finliret"!

15 båtar med varierat användarmönster - såväl på den svenska västkusten som på ostkusten samt i Medelhavet - är påmålade med fyra variationer av vår kommande produkt som går under arbetsnamnet "NeptuneFormula New Generation". Har du andra namnförslag på vår kommande produkt - maila oss gärna på vår info adress! Vidare har vi utökat antalet fasta teststationer för att säkerställa vår nya produkts effekt vid olika salthalter, temperaturer och påväxtförhållanden. Våra fasta teststationer ger oss möjlighet att testa ett större antal variationer på vår formulering än vad vi kan be våra "testpiloter" att måla på sina båtar. På dessa stationer testar vi under sommaren ca 30 variationer av vår nya formulering - samtliga naturligtvis med utgångspunkt att klara påväxtproblematiken helt utan användande av biocider.

På tal om biocider så har vi under våren noterat något av ett "pedagogiskt" problem. Många båtklubbar kräver att båtägare enbart använder produkter godkända av Kemikalieinspektionen. Eftersom vår antifoulingteknik bedöms vara fysikalisk så finns NeptuneFormula inte upptagen bland Kemikalieinspektionens register över godkända produkter, detta för att vår produkt helt enkelt inte behöver ett godkännande! Vi tar nu saken i egna händer och låter ITM (Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms Universitet) utföra läckagetester på såväl våra nya formuleringar som på NeptuneFormula. Inför kommande säsong kommer detta "pedagogiska problem" att vara undanröjt.

Samtidigt som vi på Ekomarine Paint vill önska alla våra kunder och våra testpiloter en trevlig båtsommar så vill passa på att tacka Vinnova som än en gång beslutat att stötta projektet ekonomiskt. Detta ger oss möjlighet att gå "för fulla segel" genom sommarens och höstens tester och verifikationer.

Trevlig sommar!

Önskar vi på Ekomarine Paint AB

 

 

Ekomarine Paint är stolt sponsor av kulturprojektet Sofia Linnea

Vedjakten Sofia Linnea har inför säsongen 2014 påmålats med NeptuneFormula. Klicka på länken för mer information om projektets seglingsverksamhet.

Kulturprojektet Sofia Linnea arbetar ideellt med att sprida kunskap om Stockholms skärgård. 

"För oss är det självklart att välja en bottenfärg som inte belastar en redan hårt drabbad skärgård" säger Jan Wrangel, verksam i projektet.

  
    alt

 
  • «
  •  Första 
  •  Föregående 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  Nästa 
  •  Sista 
  • »
Sida 1 av 3

Översätt sidan


Underhålls av Trevlig webbpublicering